2024. április 25. csütörtök

Edzőink: beszélgetés Craig Shorttal és Ron Reiddel

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2010. március 19.

Olvasóink tudják, immáron rendszeresen beszélgetünk mai játékosainkkal. Korábban beszélgettünk edzőinkkel is, volt edzőinkkel. Most nem történt más, mint az előző két gondolatot egyesítettük. Ezért e heti beszélgetésünkhöz a Ferencváros mai edzőit kértük fel, akik nagy örömünkre el is vállalták ezt. Következzék ez a beszélgetés, bizonyosan másképp, mint amit az újságokban megszokhattunk.

– Elsőként a gyermekkorukról kérdeztük őket, ők pedig készségesen válaszoltak.
Reid: – Még gyermek voltam, amikor édesapám kivitt magával egy Blackburn mérkőzésre, ahol én egyből horogra akadtam, egy életre elköteleztem magam a foci mellett. Rúgtam a labdát az utcákon, a tereken, ahol éppen idő és hely volt rá. Majd röviddel ezután igazolt labdarúgó lettem, de nekem nem jutott olyan fényes karrier, mint Shortnak. Pályafutásom befejeztével semmiképpen nem akartam eltávolodni a labdarúgástól, azonnal az edzői pályára léptem. Nagyon szívemen viselem a labdarúgást, a Ferencvároshoz sem úgy érkeztünk, hogy majd mi a profik megmutatjuk mi az a futball, elvégezzük gyorsan a munkánkat és lelépünk. Mi is a Fradi család tagjaivá szeretnénk válni, ez számunkra rendkívül fontos!

Short:- Németországban születtem és nem egyedüli gyermek vagyok, van egy öcsém is. Tíz éves koromig Németországban éltünk, öcsémmel együtt futballoztunk és végigjártuk a szamárlétra fokozatait, egészen a Premier Ligáig. Édesapámtól örököltük a futball szeretetét és nagy segítség volt a számomra, hogy az öcsémmel egy csapatban tudtam sokáig futballozni.

– Lelki, érzelmi szálakkal kötődnek valamelyik labdarúgó klubhoz?
Reid:- Természetesen a szívemhez nőtt az a kiscsapat, ahol elkezdtem futballozni, ez pedig a Hodesfield volt. Aztán, miután felcseperedtem, nagy kedvencem lett a Sheffield Wednesday, csak Kevin McCabe meg ne tudja! Most már ide sorolom a Ferencvárost is, mert én nem csupán szakmát gyakorolni jöttem ide, hanem kötődni is akarok ehhez a klubhoz.

Short:- Számomra a Liverpool egy olyan klub, melyhez érzelmi szálakkal kötődöm, De ezen kívül a szívembe írta magát a Blackburn is, mert ott olyan társaságba kerültem, ahol nagyon jól éreztem magam, megszerettem azt a klubot. Most pedig természetesen idesorolom a Ferencvárost is.

– Mit éreztek, amikor felkérés érkezett önök felé a Ferencvárostól?
Short:- Amikor befejeztem a labdarúgó pályafutásomat, találkoztam McCabe úr fiával, aki megkérdezte, lenne-e kedvem a Fradiban edzősköni? Akkor én egyből édesapámhoz fordultam, aki széles ismeretekkel rendelkezik a magyar futballról. Beszéltem még a barátaimmal is, és elvállaltam annak ellenére, hogy két gyermekemet hagytam ott egyelőre. Örömmel vállaltam a kihívást, tetszett a feladat.

Reid:- Engem Short kért meg rá, hogy jöjjek a Ferencvároshoz. Ez számomra nagyon megtiszteltető volt, azonnal igent mondtam rá. Kevin McCabe úrtól függött, hogy áldását adja erre a döntésre vagy sem. Mikor eldőlt, hogy jöhetek, nagy örömmel fogadtam a számomra pozitív hírt.

– Kevés szó esett eddig a családjukról, pár szóban meséljenek róluk.
Short:- Másfél évvel ezelőtt elváltunk a feleségemmel. Ebből fakadóan adódnak nehézségeim, de a gyerekeim rendszeresen el szoktak hozzám jönni Magyarországra.

Reid:- Két gyermekem van. A lányom már férjhez ment, a fiam pedig épp azelőtt költözött el a barátnőjével, mielőtt én eljöttem Magyarországra dolgozni. Sajnos rosszul jött ez ki, mert így a feleségem egyedül maradt otthon. A Vasas elleni mérkőzésen, azonban már itt lesz velem.

– A Vasahoz kapcsolódik következő kérdésem. 2006-ban a Ferencvárost jogtalanul kizárták az NB 1-ből. A Ferencváros drukkerei a mai napig nem bocsátották meg az akkor helyezése alapján kieső Vasasnak, hogy valójában elbitorolta előlünk az NB1-es indulási jogot. A pályán ellenük még nem törlesztettünk, pedig ez minden szurkoló egyik legfőbb vágya. Azt kell mondjam, a Vasas ellen csak akkor lenne elégedett a közönségünk, ha szó szerint bedarálnánk őket és nagy gólaránnyal hoznánk a mérkőzést. Készülnek külön erre a mérkőzésre? Tudják, mit jelent ez érzelmileg a szurkolóknak?
Short:- Igen, én tudok róla. Fogadkozni viszont most nem szeretnék. Mi minden nap beszélünk a játékosokkal, de megtippelni nem szeretném az eredményt. Annyit tudok ígérni, hogy mindent meg fogunk tenni a győzelemért, küzdeni és hajtani fogunk az utolsó percig.

– Mennyi ideje van Reid úr a Ferencváros utánpótlására és milyen véleménye van az eddig tapasztaltakról? Mikorra várható, hogy beérik az utánpótlásba fektetett munka, mikortól várhatunk magyar fiatalokat a felnőtt csapatunkban?
Reid: – Kidolgozott tervünk van az utánpótlásra. Ez alapján dolgozunk, ez meg fogja teremni a gyümölcseit. Viszont addig sem tétlenkedünk, az első csapatnál van már például Kulcsár Dávid és Vass Máté is. Természetesen a célunk az, hogy vonzó legyen az első csapat a fiatal labdarúgók számára. Arra orientáljuk a gyerekeket, hogy vágyjanak bekerülni az első csapatba. Az utánpótlás rendbetétele nem egy egyszerű és rövid folyamat, de dolgozunk rajta.

Személy szerint a nagyobb hangsúlyt most az első csapatra helyezem, ami nem jelenti azt, hogy az utánpótlást hanyagolnám. Ott is folyik a munka és természetesen azt is felügyelem, de most fontosnak tartom, hogy az első csapatra komolyabban figyeljek.

– Az utánpótlásnál végzett munkába tervezik-e bevonni a régi Fradi játékosokat?
Reid: – Természetesen célunk minél több magyar, Fradista kötődésű edzőt bevonni a munkába. Nagyon örülünk neki, hogy a régi legendák is, mint például Albert Flórián, látogatják az utánpótlás edzéseit. Nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy a gyermekek megismerjék a Fradi történelmét. Ezért például elhozzuk őket csoportosan ide a Fradi múzeumába is.

– Tapasztaltak már olyat, hogy egy labdarúgó klub körül izmus alakult ki? Mert a Ferencváros és tábora híres a Fradizmusáról. Magyarországon ezzel teljesen egyedi, más klubnál nem fordult ez még elő.
Short: – Még ha nem is izmus, de ehhez hasonló szellemiség van a Celticnél és a Newcastle esetében is. Természetesen csak hasonlítható ezekez, mert minden klubnak megvannak a saját stílusai.

– Mennyire engedik közel magukhoz a játékosokat?
Short: – Nekem szerencsére nem voltak olyan edzőim, akik nagyon nagy távolságot tartottak a játékosokkal. Volt olyan edzőm akiért a téglafalon is átmentünk volna. Egy edzőnek ugyan tudnia kell fegyelmeznie, de ki kell vívnia a játékosok között egy olyan bizalmat is, hogy ha valami gondjuk vagy problémájuk van, akkor bátran odamehessenek hozzá megbeszélni.

Reid: – Az én helyzetem más, nekem máshogy kell viszonyulnom a játékosokhoz. Természetesen el kell fogadtatnom magam szakmailag, de hozzám odajöhetnek akár nagyon benső problémával is. Nem kell attól tartaniuk, hogy én szaladok azonnal az edzőhöz. Természetesen az edzőnek sem kell attól tartania, hogy én keresztbe teszek neki. Azt kell mondjam, nem tartunk távolságot a játékosokkal, viszont a tiszteletet megköveteljük.

– Csapatkapitányunk Lipcsei Péter mostanában csereként lép pályára. Így a csapatkapitányi karszalag átkerült Ferenczi Istvánra, mikor Péter nincs a pályán. Hogyan esett a választás Ferenczire és milyen kapitánynak tartják Pistát?
Short: – A csapaton belül Lipcsei Péter, Ferenczi István és Dragóner Attila is alkalmas a csapatkapitányi poszt betöltésére. Mikor a csapatot átvettem, Péter távollétében már Ferenczi István volt a csapatkapitány, de mindhárman alkalmasak erre a feladatra.

– Mi a különbség az angol és a magyar játékvezetés között?
Reid: – A különbség az, hogy a magyar bírók sokkal hamarabb fújnak a sípjukba, mint azt az angol bírók teszik. Nem engedik a kemény, de nem durva játékot. Ez pedig frusztrálja mind a játékosokat, mind a közönséget. A kapu előtt sokszor hat-hét játékos tömörül, plusz az ellenfél játékosai. Hogyan lehet azt megoldani, hogy ne érjenek egymáshoz, ne alakuljon ki lökdösődés?

– A hétvégén Paksra látogatunk. A Paksban sok volt játékosunk szerepel, sőt a Ferencváros volt edzője látja el az edzői feladatokat. Tudnak erről? Milyen mérkőzésre számítanak?
Short: – Igen tudok róla, sőt még arról is, hogy Lisztes Krisztián még a Werder Bremen játékosa is volt. Viszont lehet náluk bármennyi ex-Fradista, ettől még le kell győznünk őket!

– Feltűnt a beszélgetés alatt, hogy egy-két szót ismernek már magyarul. Mekkora szókinccsel rendelkeznek?
Short: – Piros, sárga, zöld, kitűnő köszönöm.
(Mondta egész jó kiejtéssel magyarul.)

– Akkor fordítsuk meg ezt a kérdést. Mi a véleményük a magyar játékosok angol nyelvtudásáról?
(Short ismét magyarul felelt: “tökéletes, kitűnő!”, aztán már angolul folytatta.)
– Nagyon, nagyon jó.

Reid: – Nem volt még nyelvi problémánk a játékosokkal, tökéletesen megértik, amiket mondunk és ők is tökéletesen megértetik magukat velünk.

Short: – Könnyebben megértik amit mondunk, mint az angolok. (Mondta, miközben elmosolyodott.)

– A Fradinak a dobogó nem lehet cél, hiszen évről-évre a bajnoki aranyat tűzte ki célul a történelem során. Ezért is szerezte meg hazánkban a legtöbb győzelmet. Mennyire kell megerősíteni ezt a csapatot ahhoz, hogy jövőre bátran szövögethessünk bajnoki álmokat?
Short: – A nyár végéig a célkitűzésem, hogy az első hat közé vezessem a Ferencvárost. Nyáron ahhoz, hogy bajnoki célokat tűzhessünk magunk elé, nagyon sok pénzt kell befektetni játékosvásárlásra. Ez viszont nem tőlem függ. Meglátjuk, McCabe úr mennyit szán játékosok vásárlására. Természetesen meg lehet erősíteni ennyire a Fradit, csupán pénz kérdése az egész, de ez nem az én asztalom. Ez tulajdonosi döntés.

– Miként készülnek fel egy bajnoki mérkőzésre az ellenfeleinkből? Személyesen tekintik meg az ellenfél csapatát vagy van egy megfigyelőnk, aki felkészül az ellenfél játékából?
Short: – Minden ellenfelünkről vannak felvételeink. DVD-re vannak másolva és totálisan kielemezzük ezeket. Mindent nyilvántartunk, mélységeiben analizáljuk az ellenfeleinket. Feldolgozzuk a mérkőzéseik teljes statisztikáját. Ezeket a felvételeket odaadjuk a játékosoknak is. Tisztában vagyunk vele, hogy a közönségünk sikert akar, mi pedig ezért dolgozunk.

– Köszönjük ezt a közvetlen beszélgetést és sok sikert kívánunk!
– Mi köszönjük és Hajrá Fradi!

Istenes Mónika és Istenes Tibor

(Arányi József tolmácsolásával.)

A beszélgetés ideje: 2010. 03. 18.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

8 hozzászólás

  1. KBalu írta:

    Kedves Moncsi és Tibi!

    Köszönjük szépen ezt az interjút. Érdemes volt elolvasni. Ami a legfontosabb az egész interjú során ez:
    “Természetesen meg lehet erősíteni ennyire a Fradit, csupán pénz kérdése az egész, de ez nem az én asztalom. Ez tulajdonosi döntés.”

    Hozzászólás ideje: 2010. március 19. 10:02

  2. Fürer írta:

    Nagyon szimpatikus emberek mindketten. Hajrá Fradi!!!!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 19. 19:47

  3. 4everftd írta:

    Igen szimpatikus Paros de szerintem inkabb az utanpotlasunkkal kene nekik foglalkozniuk mint a Nagy csapattal bar lehet hogy a Nagy csapatunk tart ott ahol az utanpotlasunknak kene. Rengeteg rengeteg munka all elottunk de epp ez benne a csodalatos hogy vegig kiserhetjuk segithetjuk ezen az uton a csapatot

    Hozzászólás ideje: 2010. március 20. 01:40

  4. 4everftc írta:

    az elozo hszolasnal elutottem a nick-et –
    nem mintha lenne valami jelentosege

    Hozzászólás ideje: 2010. március 20. 01:58

  5. jackie írta:

    Kedves Moncsi és Tibor !

    Lassan olyan híressé váltok,mint a Woodward-Bernstein páros ! Gratulálok !

    Hozzászólás ideje: 2010. március 20. 08:34

  6. trebla77 írta:

    Kedves Moncsi és Tibu!
    Mindig dicsérem az írásaitok színvonalát, de most azt látom, hogy tartalmilag is kezdtek egy új útra lépni, amihez csak gratulálni lehet. Sablon kérdések és válaszok helyett az ember kerül nálatok a középpontba, ami nagyon érdekessé és olvashatóvá teszi írásaitokat. További jó munkát és sok sikert Hajrá Fradi!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 20. 09:11

  7. Head írta:

    Köszi a riportot, nagyszerű volt! 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. március 22. 22:19

  8. becike72 írta:

    Igazán szimpatikus edzői páros. Köszönjük az interjút

    Hozzászólás ideje: 2010. március 23. 09:44

HOZZÁSZÓLÁS