2017. április 29. szombat

Fradi szurkolók a múltból: Zöllei János, alias KALAP

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2009. július 9.

zollei-janos_kalapNéha úgy érzem, rossz korban születtem. Amikor olvasom a Ferencváros történelmét, ezen vélekedésem minduntalan erősödik bennem.

Aztán eszembe jut, más korok emberei is érezhettek hasonlóan, sőt voltak megboldogult békeidők, amikor még a mai nehézségeink jelentéktelen apróságnak tűnhettek csupán.

“Oly korban éltem én e földön,
mikor az ember úgy elaljasult,
hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,
s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,
befonták életét vad kényszerképzetek.”
/Radnóti/

Mégis, amikor visszatekintek a múltba, emlékeimben feltűnnek emberi nagyságok, akik példaként állnak előttem a mai napig. Régen a sport, egy más világ volt. Egy sziget, ahol az ember, ember lehetett. Mára ez sajnos megszűnt, és ha még maradt is belőle valami, az mindenképpen átalakult. Idővel ezt a mesevilágot elborította az ár és szinte megszűnt szigetként funkcionálni. Mi, akik még próbálunk hinni a sziget oltalmában, naponta hajítjuk vissza az ár hordalékát az elmúlt idők tengerébe. Próbáljuk menteni a menthetőt, védőfalakkal vesszük körbe ezt a talpalatnyi száraz földet. A jó viszont az, hogy egyre könnyebben találunk egymásra, hiszen szűkül a terünk. Kétségtelenül vannak időszakok, amikor elfáradunk, elgyengülünk. Erőt honnan máshonnan is meríthetnénk, mint múltunk tisztaságából?

Gyermekkorom emlékei közül felvillan egy kép: egy fehér kalapos vidám bácsi hangosan kiállt a népes tábor között, „a frutti, a töki, a nápolyi!” Egy ember, aki több volt, mint szurkoló, ő volt a mi hangulatfelelősünk, mesevilágunk hírnöke! Tökmagárusnak álcázta magát, ám személye sokkal több volt ennél. Gyermekként számomra Ő egy mesebeli király volt, aki álruhában jött közénk. Egyszerre szerette őt, saját és az ellenfelünk tábora is. Vidám, szeretettől túlcsorduló versikéi élményszámba mentek, mint például: „Mondom neked dagi, bajnok lesz a Fradi!” Majd a Dózsások táborának így kiabált át: „ Jön hozzánk a Mucha, lesz majd nektek ruha!”

Zöllei János, hiszen így hívták a népszerű Kalapot, ma is él a lelkemben. Amikor meglátok egy perecárust, azonnal szétnézek, hátha felfedezem a sorok között őt is valahol. Ám hamar tudatosul bennem: szemünkkel nem látjuk többé és nem hallhatjuk sziporkázó verselését sem. Viszont ezt a mesevilágot emlékezetünkből nem írthatja ki senki. Ma is sikerült erőt merítenem emlékéből, olvassunk most róla, a Fradi szurkolók hihetetlenül színes egyéniségéről, Kalapról.

FRADI – HÍRADÓ 1974. december 22-24. oldal:

fradi-hirado_1974_12_zollei-janos_kalap_1_0705

fradi-hirado_1974_12_zollei-janos_kalap_2_0705

fradi-hirado_1974_12_zollei-janos_kalap_3_0705

Istenes Tibor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

15 hozzászólás

 1. mjozef22 írta:

  Nagyon sajnálom, hogy gyerekeim és unokám, már nem láthatta és halhatta Kalapot. Ezt nem lehet elmesélni, ezt csak érezni lehet.

  Hozzászólás ideje: 2009. július 9. 08:12

 2. Lalolib írta:

  Szinte lehetetlen Kalapról érzelem mentesen beszélni. Apám szoktam mondogatni néha: Hová tüntetek régi barátok? Ez kiegészítem, hová tûntek el az ilyen igaz emberek mint Kalap. Hol vannak a fruttiárusok, az oldalkocsis fagyiárusok, a sarki közértesek? Hová tûnt el Tibu szigete?
  Valahogy jó lenne visszavarázsolni a hétköznapi életünkbe.
  Tibu ezen írásával tovább tisztult a sziget. Köszönöm.

  Hozzászólás ideje: 2009. július 9. 09:31

 3. franto1984 írta:

  nagyon sajnálom, hogy lemaradtam róla! Hatalmas lehetett…
  nagyon érdekes volt olvasni és kíváncsian várom az újabb Fradi szurkolót a múltból…

  Hozzászólás ideje: 2009. július 9. 16:36

 4. Pilu írta:

  Volt szerencsém találkoznib vele több meccsen.Hiányzik.Õ IS

  Hozzászólás ideje: 2009. július 9. 17:59

 5. jackie írta:

  Kedves Tíbu !

  Én is úgy érzem,hogy rosszkor születtem! Nem szeretem ezt a kort! Hogy miért,azt az áldott emlékû Kalap példáján szeretném elmondani: Kalap FRADISTA volt ! Kalapján és fekér kabátján mindig ott volt a Fradi-címer !És így “felfegyverkezve” járta a pályákat !Mert nem csak a Fradi-pályán árult! Megfordult az összes stadionban! És láss csodát mai ember,senki sem bántotta,mindenki szerette!

  Uraim ! Iszonyú kimondani,de ma Kalap nem válhatna azzá.ami volt….
  Ma nem tudom hány lápást tehetne egy stadionban a ” Fradi nápolyit2-mindig így nevezte azt a sajátos citromos ostyát- árulva amíg egy félrészeg”ultra” leütné (az egyébként mozgássérült) mozgó árust… Szóval ezért nem szeretem ezt a kort…a szigetünk is zsugorodik,s szigetlakóként sokszor az az érzésem,hamarosan úgy fognak mutogatni,mint az állatkerdben a kihalásra ítélt ritka állatfaj utolsó példányainak egyikét,akit már nem érdemes puskavégre kapni…

  Hozzászólás ideje: 2009. július 9. 19:08

 6. Pilu írta:

  jackie, sanos ez így igaz::((

  Hozzászólás ideje: 2009. július 9. 19:48

 7. T csatársor írta:

  Én is emlékszem rá.
  Volt egy fotós is, a tábor úgy köszöntötte, hogy ’Mûvészúr’ Hasonlított egy szakálas színmûvészre

  Hozzászólás ideje: 2009. július 9. 22:01

 8. Sziklaszív írta:

  Emlékszem !
  Kis gyerek voltam lehettem vagy 5 éves és mindig fújtam a szarvasbõgõt a leláton KALAP mindig odajött hozzám és ezt mondta : Ez az fiam fújd csak fújd és mindig magajándékozott fruttival soha nem ment el mellettem mindig volt valami kedves gesztusa. Szerette a jövendõ nemzedéket ! ui: Apámnak majd mondom ha találkozom vele, hogy meséljen a KALALAPRÓL mert Õ is nagyon szerette és szeret is beszélni róla.

  Hozzászólás ideje: 2009. július 10. 16:59

 9. Sasi írta:

  Úgy érzem ez a sziget örökre bezárult…Sõt mai fejjel olyan távolinak tûnik mindez…
  Irigylem azokat akik érezték, milyen is eme “kis” szigetnek a tagjának lenni…
  Egyre jobb olvasni Tibu barátom írásait, akaratlanul is oda képzeli magát az ember…
  Újra csak azt tudom mondani, hogy köszönöm…

  Hozzászólás ideje: 2009. július 27. 19:20

 10. 4everftc írta:

  Szerbusz KALAP!! Szerbusz KALAP!!!

  Felejthetetlen egyeniseg volt!

  Hozzászólás ideje: 2009. július 29. 06:01

 11. Barna írta:

  Kb 25 évvel ezelőtt Keszthelyen volt egy 4-es nyári torna az Austria Wien, Rijeka, ZTE és a Keszthely csapataival. A KALAP a következő rigmussal köszöntötte a sógorokat: ” Ide jött az Austria, hazajött a Fradi fia!”

  Hozzászólás ideje: 2009. augusztus 30. 21:42

 12. trebla77 írta:

  Nagyon jó csapatunk volt abban az időben. Úgy éreztem egy percet sem szabad elmulasztani a pálya eseményeiböl.(akkor még nem volt visszajátszás.) Nagyon sűrün voltunk,sok-sok teltházas meccsel, és ekkor a legizgalmasabb részeknél megjelent a mozgóárús, bosszankodtunk is rendesen. De volt egy Ember aki meccs közben sose árult, hanem nézte a meccset, ott ült le ahol a mérkőzés kezdete érte,sokszor a lépcsőn, vagy ha volt az üres székekre.Akkor még divat volt a focimeccs után átmenni jéghoki vagy kézi meccsekre. Így tudtuk meg a hokis Zöllei apja a Kalap.azt hiszem az Ő árúját mindig megvették.Én még emlékszem a régi B- közép nagyszerű öregjeire, az egyik neve Feribácsi volt. Ma őket divatnak, vagy fotelszúrkolónak hívnák. Abban az időben a -Hajrá Fradi nem csak a kapu mögül, hanem az egész stadionban zúgott, és amikor a felső fatribün beindította a lábdobogást az ellenfél szó szerint sárga gatyára váltott. Én bevallom, hogy soha a Fradin kívül nem tudtam más csapatokkal szimpatizálni, mert a szívem az zöldfehér,De szimpátiával néztem az ellenfeleinkre, mert a mi diadalunk attol nagyobb ha ők is nagyok, a maguk módján.Tiszteltük a tisztességes ellenfeleinket, de azt hiszem mára a tisztességes ellenfelek is eltüntek.Valahol a szívek mélyén még biztos létezik ez a régi Ferencváros.A menyországban bizos, hogy mi vagyunk a bajnoko!

  Hozzászólás ideje: 2010. január 12. 20:54

 13. tibu1 írta:

  Kedves Trebla77!

  Az a Ferencváros, melyről fentebb írtál, létezik. Valóban a szívek mélyén kell keresni, de mi akik ilyen kincset őrzünk a szívünk mélyén, felelősek vagyunk azért, hogy napvilágra hozzuk ezt a kincset! A Szeretet adással szaporodik és igaz ez, a Fradi szeretetre is. Nem kell mást tennünk, csak megmutatni a környezetünknek, hogy léteznek még emberek, kikből nem veszett ki az igaz Fradizmus és akkor a szeretet megtermi saját gyümölcseit. Élmény volt olvasni előző kommentedet, köszönöm!

  Hozzászólás ideje: 2010. január 13. 08:17

 14. Fradink(a) írta:

  LE A KALAPPAL Zöllei János előtt!

  Hogy ismertem? Ő volt a Fradi szurkolók etalonja. Tűzbe tudott hozni egy bóbiskló lelátót is. Én kőből készítenék egy kalapot és azt a Fradi pályán kiállítanám egy frutti automata mellé. Kevesen emlékeznek meg róla: m i k o r a F r a d i g ó l t lőtt, Kalap az égbe dobot két marék fruttit. Mi gyerekek pedig összekapkodtuk. Volt olyan meccs is ahol kalap ráfizetéssel zárta a napot. IKalapot nem kell sajnálni. Ilyenykor a Ferencváros 5-6 góllal góllal győzött.
  Kalap zseniális üzletember volt. 1975-ben, amikor a csikó Fradi bejutott az UEFA kupa svájci döntőjébe a Blohinnal felálló ukrán sztárcsapattal a Kievi Dinamóval meccselt.Sajnos a szinte ifi csapatunk Dálnoki Jenő bácsi vezetésével, nem tudta térdre kényszeríteni az ukránokat . Három gombos zakóval kellett hazautazni Nyílasi Tibiéknek, de azóta sem volt ilyen jó k u p a szereplésünk.( Dinamó Kiev- FTC 3:0)
  Egyedül Kalapnak sikerült győztesen elhagynia a svájci stadiont. Minden Fradi zászlót, zöld-fehér sálat, jelvényt és kitűzőt e l a d o t t. Ő vitathatatlanul a kupasorozat legnagyobb győztese lett.
  Még valamit. ne gondolja tisztelt olvasó, hogy Zöllei János otthonülő mama kedvence volt. Én például saját néy szememmel láttam( szemüveges vagyok ) őt munka közben a másik zöld fehér csapat a Győri ETO stadionjában is fellépni. Zseni volt a János bácsi. Igazi profi, aki a szotyit is úgy árulta, hogy itt a szotyi a B A J N O K S Z O T Y I ! Egyszer meg is kérdeztem, tőle :- Miért bajnok ez a szotyi ? Hisz semmi különleges nincs rajta. Na ja, de a úgy árulom, hogy b a j n o k szotyi, hidd el fiam jobban veszik a szurkolók !
  Kalap ide…kalap oda, én most és akkor is levettem a kalapom előtte !

  Hozzászólás ideje: 2010. január 13. 09:57

 15. trebla77 írta:

  Kedves Tibu1! Jól esnek a baráti szavaid. Én ahol lehet végigolvasom mendenki hozzászólását. Megpróbálom megérteni az író szándékát, bizonyos fórumokon ez nem mindig sikerül, pedig a sokféle megközelitésböl szokott kialakulni egy álltalánosabb kép a valóságrol. Sajnos mély társadalmi és szociális válság vesz bennünket körül, ami belopakodik a legszentebb érzelmeink közé is. Amíg más fórumokon egymást marják, vélt sérelmeik miatt, addig én megpróbáltam meglátni a tennivalókat, ami a probléma megoldásához vezet. Már túl kell lépnünk azon az óriási káron amit kisteleki és bandája okozott a magyar labdarúgásnak rajtunk keresztül.A munka a feladat adott és remélem nemsokára jókat fogunk beszélgetni arrol, hogy a csapatunk ez a szenzációs Fradi, hogyan lehet egyre jobb és jobb. Ehhez kívánok mindenkinek jó szúrkolást, Hajrá Ferencváros!

  Hozzászólás ideje: 2010. január 13. 17:29

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Fradisták frakkban, avagy játsszunk egy kicsit

           Bejegyzés ideje: 2010. február 17.
           Szerző: Simon Sándor

           Elhunyt Gyetvai László

           Bejegyzés ideje: 2013. augusztus 28.
           Szerző: SzB

           Elek Gyulára emlékezünk

           Bejegyzés ideje: 2012. május 23.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi vezetői: beszélgetés Rieb Györggyel

           Bejegyzés ideje: 2009. július 11.
           Szerző: Simon Sándor

           Ellenfélnézőben: Újpest FC

           Bejegyzés ideje: 2011. október 21.
           Szerző: Simon József