2024. március 29. péntek

Utóhangok. Rósa Dénes és Csizmadia Csaba a sokk után

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 15.

A tegnapi sajtófélórán két játékosunkat is megszólaltattuk. Ők már szombat este is beszélgettek a szurkolókkal, most általunk teszik közzé a gondolataikat.

Rósa Dénes

– Valószínűleg volt már kényelmesebb dolog is az életedben, mint az Újpest elleni mérkőzésről nyilatkozni. A szurkoló azt mondja, hogy ezt nem lehet elfelejteni, kitörölni. A másik részről pedig igenis tovább kell menni és el kell felejteni ezt a meccset. Előre kell nézni, az újabb küzdelmek felé.
– Ahogy a sikernél is megmutatjuk magunkat, úgy a kudarcnál is ki kell állni a nyilvánosság elé. Nagyon nehéz hetünk van. Az tény, hogy ez az eredmény örökre megmarad, nem lehet kitörölni. Nehéz rajta túllépni, de túl kell lépnünk, mert hosszú a szezon. Közel van a következő mérkőzés és biztos, hogy a játékosokban ez még benne lesz, de a mester próbálja már a társaságot a következő mérkőzés felé fordítani, hogy most már arról gondolkodjunk és arról beszélgessünk. Nehéz lesz, de ha nyerni tudunk a Siófok ellen, akkor vissza tudjuk hozni a hitet magunkba, mert ez egy elég nagy nyomot hagyott mindannyiunk életében.

– A Győr és az Újpest elleni játék között óriási szakadék van. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a társaság a Győrt három góllal verte, aztán pedig jött ez a kudarc. Te hova helyeznéd el a két véglet között a Fradit?
– Az eddig lejátszott meccsek alapján, azt kell mondjam, hogy még kétarcúak vagyunk. Bárkitől ki tudunk kapni, de bárkit meg is tudunk verni. Az, hogy az Újpest elleni mérkőzésünk ilyen nagy arányú lett, az fájó, de az első fél óra tekintetében ez nem volt benne a meccsben. Marek kiállításával a játékvezető alaposan belenyúlt a találkozóba. Elég teátrális volt a mozdulata, de többször megnéztem, aznap többször is. Hatkor feküdtem le, mert nem tudtam aludni. Aki focizott már, az tudta a mozdulatból, hogy ez egy pótcselekvés volt a két fault után, amit lefújtak neki. Illetve volt már előtte egy szóváltás, hiszen Marekot lefaultolták és ő ezt sérelmezte. Ez is befolyásolhatta, hogy Heinz nehezebben dolgozhatta fel azt a faultot. Ettől függetlenül ez nem volt kiállítás, ráadásul ha a bíró lefújja az első szabálytalanságot a tizenhatoson belül, akkor nem történt volna meg ez a helyzet. Előnyszabályt sem kellett volna adnia, mert nem olyan volt a szitu. Nem akarom a bíróra kihegyezni, mert figyelmetlenek voltunk az első gólnál, de még rendben is lehetett volna minden, ha a kiállítás után a 43. percben nem jön a második. Azt elég rossz időben kaptuk. A Győr ellen pont ezeket a fordulópontokat hoztuk és most mi szaladtunk bele ezekbe a pofonokba. Egy-nullnál, még játékban jók voltunk. A félidőben pedig, ha nincs a második gól, tudtuk volna rendezni a sorokat. Így sokkal nehezebb helyzetbe kerültünk, mert nyílt sisakkal kimentünk, hogy gólt rúgjunk és sajnos ez lett a vége.

– Marek kiállítása után pszichikailag gyengültünk meg?
– A kiállításnál ezt még nem éreztem, csak a második gól nagyon rossz ütemben érkezett. Már ott volt a félidő, hogy bemenjünk rendezni a sorainkat és előtte kaptuk a másodikat. Akkor lehetett érezni egy kis megingást a csapaton, de a mester, ahogy bementünk verbálisan felpofozott, hogy nincs itt semmi elveszve, úgy kell kimenni, mint a Kispest ellen. Aztán volt ez a kis közjáték a Bors jóvoltából, amit én annyira nem értékeltem. Ez lehet, hogy egy jó vicc volt a részükről, számomra azonban ez nem jött be. Arról nem is beszéltem, hogy húsz-harminc rendező karba tett kézzel nézte, hogy Jimmy Jump percekig rohangál a pályán. A pirotechnikai dolgok miatt is állt a játék, picit hosszúra sikeredett nekünk így a szünet. Ekkor azonban még én is úgy éreztem, hogy elkaphatjuk a fonalat, de aztán jött a harmadik. Utána már nagyon nehéz volt váltani. Volt egy helyzetem, ami kimaradt, pedig az még lehetett volna egy fordulópont, de sajnos az sem jött össze. Gyakorlatilag a következő támadásból jött a negyedik és onnantól már nagyon nehéz helyzetbe kerültünk. A pályán még buzdítottam a srácokat, hogy ne adjuk fel, de akkor már egy olyan lavina indult el, amivel én életemben csak egyszer találkoztam, most. Sajnos a legrosszabb időben és remélem többször ilyen már nem is lesz, mert ezt megélni borzalmas. A héten azonban egy újabb csata van, amit meg kell nyernünk és megy tovább a háború a bajnoki címért.

– Rajtad a kapitányi szalag miatt még nagyobb felelősség van a felépülésben. Lelkileg is segíted a társaidat ebben a helyzetben?
– A tegnapi edzésen kimentünk az erdőbe futni és ott is a téma elsősorban a meccs volt. Éreztem a fiúkon, hogy még bennük van, de a mai délelőtti edzésen a mester kint a pályán már felhívta a figyelmünket, hogy most már mindenki próbáljon felpörögni és túltenni magát ezen. Tudja, hogy ez nehéz, de koncentrálni kell a következő mérkőzésre. Eddig is fontos volt minden meccs, de ha most nem tudjuk megfogni az esélyt, ami eddig a kezünkben volt, akkor olyan helyzetbe hozhatjuk magunkat, ami kihathat az egész szezonra. Nincs más választásunk, mint menekülni a győzelembe. Ha egy null lesz, akkor egy null, de mindenféleképpen nyernünk kell.

– Nagyon együtt van a mezőny, és katasztrófa ide vagy katasztrófa oda, de az Újpest előtt vagyunk. Nagyon nyílt ez a bajnokság, körbeverések vannak és nincs nagy különbség a csapatok között. Ezt Te is így látod?
– Igen, az idei bajnokság sokkal kiegyenlítettebb. Sok olyan csapat van, amely erőn felül teljesít. El fog telni egy kis idő és a tizedik forduló környékén ki fog alakulni a mezőny. A Kaposvárról például úgy hallottam, nem mindig játszanak szépen és sokszor szerencsések. Hosszú távon azonban ki fog jönni, hogy mennyire jó a csapatuk. Nagyon egységes a csapatok ereje, bárki bárkit meg tud verni. Nagyon nehéz megjósolni a mérkőzések eredményét. Ez élvezhetőbbé tette a szurkolók számára is a mérkőzéseket, hiszen nem olyan meccsek vannak, hogy kimennek és előre sejtik a párviadalok végét. Izgalmas találkozókat láthatnak, ahol minden csapatnak keményen meg kell küzdenie, hogy elöl lehessen.

– Azt mondják, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Erősebbek leszünk?
– Én bízom benne.

Csizmadia Csaba

Első kérdésem akár filozófiai eredetű is lehetne. Van élet a halál után?
– Kell, hogy legyen! Ez most nagyon nehéz, de ha megállunk, akkor még rosszabb is lehet. Ez fájó nekünk is, és a Fradi szurkolói számára is. A minimum, amit már többször elmondtam, hogy bocsánatot kérünk. Viszont a fájdalomról csak úgy tudjuk elvonni a figyelmet, ha egész évben egy olyan teljesítmény nyújtunk, aminek a vége egy nemzetközi szereplés lesz. Teljesen akkor sem lesz felejthető, de gyógyír lenne. Na és persze az Újpest előtt kéne végeznünk a bajnokságban.

– A védelem közepén vagy, innen minden jobban áttekinthetőbb. A széleken lefociztak minket. Mi lehetett az oka ennek a kisiklásnak?
– A kiállításig én nem éreztem ezt. A gólig ugyanazt a játékot folytattuk, mint a Győr ellen. Valójában egy lövése volt az Újpestnek, addig mi járattuk a labdát. Voltak előttünk lehetőségek és addig hoztuk azt, ami várható tőlünk. A kiállítás mindenképpen befolyásolta a mérkőzést. Nem azt mondom, hogy hat-nullra kell ezért kikapni, de befolyásoló tényező volt, ez tény. Tegnap az öltözőben is mondtam a mesternek, hogy bár profi labdarúgók vagyunk, de fejben azért megvisel bennünket, ha minden második meccsünkön tíz emberrel kell játszanunk, mert kiállítanak valakit. Engem megviselt az, hogy pont egy ilyen mérkőzésen a játékvezető nem tud mérlegelni. Amikor tizenkétezer ember kint van egy meccsen, ami manapság ritka a magyar pályákon, akkor tudnia kell egy bírónak mérlegelni, hogy mennyire szól bele a mérkőzésbe. Ez nagyon fájó, mert rengeteg embernek elveszi a kedvét azzal, hogy jogtalanul eldöntötte a mérkőzést. Mondjon bárki bármit, egy derbin igenis számít, ha egy emberrel kevesebben vagyunk a pályán. Ez fájó és mindenképpen befolyásolta fejben a társaságot. A mester kettő-nullnál is azt mondta, hogy próbáljunk kimenni és dominálni. Mi kiléptünk, volt egy ziccerünk is, ami ha bemegy talán máshogy alakul minden. Pont ezért mondta a mester, hogy ne álljunk vissza. A harmadik gól után volt egy sokkhatás és úgy éreztem fejben elment már a társaság. Akkor már azért imádkoztam, hogy minél előbb lefújják a találkozót. A kezükről is bepattant a labda, kaptak egy lesgólt is, amúgy pedig minden összejött nekik. Nem akarok én magyarázkodni, mert a hat gól az rengeteg, ennek nem szabadott volna előfordulnia, de ezek azért befolyásoló tényezők voltak.

– Hogyan lehet ezek után talpra állni, miből tudtok a Siófok elleni mérkőzésre erőt meríteni?
– Az előző fordulókból, ahol pozitív eredményeink voltak. Aki nem tud futballozni, az soha nem tud, mi pedig ezeken a találkozókon már megmutattuk, hogy tudunk. Ebből kell erőt merítenünk és fejben kell nagyon koncentrálnunk, mert számunkra ez lesz most a legnehezebb mérkőzés a bajnokságban. Arra kell törekednünk, hogy minél hamarabb gólt szerezzünk és akkor nem lesz gond. A legfontosabb most a három pont megszerzése.

– Nem áll fent az a veszély, hogy ha az első percek után nem szerzünk gólt, akkor ideges és kapkodó lesz a csapat?
– Igen, ez benne van. Akkor még a szurkolók is elfordulnak tőlünk, de az ő számonkérésük jogos! Ha a találkozó elején nem találunk egy gólt, akkor bizony megtalálhatnak bennünket, de ezt nekünk ki kell zárni. Nem ezzel kell foglalkoznunk. Nekünk azzal kell törődnünk, hogy minél hamarabb gólt rúgjunk. A mi szemünk előtt csak az lebeghet, hogy valahogy nyerjük meg ezt a mérkőzést, és ha az megvan, az adhat egy kis önbizalmat. A következő meccseken pedig már tudjuk majd azt hozni, amit az előzőeken is.

Istenes Tibor és Istenes Mónika

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

  1. Wolfee írta:

    Ne hogy azt higgye bár ki is,hogy ezzel a vereséggel megcsappant a Fradi(királyi gárda)szurkolóinak a tábora!Miért?Pl.ezért is :
    Mindenki(aki nem Fradi drukker),azt mondja,hogy nem kell arra
    hagyatkozni,hogy mi lett volna ha!csak az a baj,hogy egyre több a ha!Ez
    meg ugye azt bizonyítja,hogy a bírok=MLSZ elcsalta a meccset!!!!!Én
    kikockáztam ezt is!Úgy kb. 2 1/2 – 3 m-rell beljebb volt két védő is
    mint Schembri a labda elugrásának pillanatában!!!!!Ha úgy összesz…ámolom
    ez úgy sac/kb, 5 momentum,ami nagyban befolyásolta a meccset!Ennél az esetnél pl.(És majd egy nagyon számítógépes “guru”számolja ki,hogy egy 20 colos (20IE)monitoron nézve teljes képernyős nézetnél,ez hány métert jelent!)Mivel a kamera pontosan a felezővonal magasságában van,a kikockázásnál,a labda élrúgásának pillanatában a felezővonaltól számítva a Dózsa kapuja irányában, Schembri 13 cm-re van,az egyik védő 18 cm-re de,”és ez még durvább”,aki a partjelzőhöz közelebb van lila védő:23 cm-re!!!!????

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 16. 12:08

  2. Vincze Csaba írta:

    Nyerni kell a Siófok ellen, mert jobbak vagyunk náluk!!!!!!!!!!!! Erre a 90 percre el kell felejteni a múlt szombati sokkot! A profizmus abban nyilvánulhat meg leginkább, hogy mentálisan rendben lesz a csapat minden tagja holnaputánra! Amennyiben nyertünk, akkor már nem kell hátrafelé kandikálni az időben, mert az Újpest így is – úgy is mögöttünk kullog majd!!!! FERENCVÁROS Mindörökké!!!!

    Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 16. 13:29

HOZZÁSZÓLÁS